Τι είναι η ωτοπλαστική;
Ωτοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης των αφεστώτων ωτών (δηλαδή των ‘’πεταχτών αυτιών’’) που αλλάζει το σχήμα, τη θέση ή τις αναλογίες των αυτιών.
Ποιός ο σκοπός της επέμβασης;
Σκοπός της ωτοπλαστικής είναι η δημιουργία ενός ζεύγους αυτιών όσο το δυνατόν συμμετρικότερων μεταξύ τους και αρμονικών με το υπόλοιπο πρόσωπο, με φυσιολογικό σχήμα, θέση και αναλογίες.
Ποιά η διαδικασία ωτοπλαστικής;
Η επέμβαση διενεργείται συνήθως υπό τοπική αναισθησία ή με μέθη (ζάλη) και κρατάει περίπου δύο ώρες. Κατόπιν ενδελεχούς εξέτασης ο ιατρός κρίνει αν χρειάζεται ενίσχυση ή δημιουργία νέας ανθέλικος, αφαίρεση τμήματος της κόγχης (δηλαδή υπερπλαστικού χόνδρου) ή καθήλωση του ωτός στη μαστοειδή απόφυση του κρανίου. Συνήθως χρησιμοποιούνται συνδυαστικά (σε άλλοτε άλλον βαθμό) και οι τρεις τεχνικές.
Ποια είναι η καταλληλότερη ηλικία για να υποβληθεί κάποιος σε ωτοπλαστική;
Δεδομένου ότι η ανάπτυξη των αυτιών έχει ολοκληρωθεί κατά 85-90% μέχρι την ηλικία των 6 ετών, η καταλληλότερη ηλικία για την επέμβαση είναι στα 5-6 χρόνια, πριν δηλαδή το παιδί ξεκινήσει το σχολείο και αντιμετωπίσει τα υποτιμητικά σχόλια των συμμαθητών του.
Πέραν, όμως, των παιδιών προσχολικής ηλικίας, οποιοσδήποτε έφηβος ή ενήλικας φέρει την εν λόγω ανατομική δυσμορφία που τον απασχολεί και επιθυμεί να την αλλάξει μπορεί να υποβληθεί στην επέμβαση.
Ποιά η περίοδος ανάρρωσης;
Μια ήπια ενόχληση είναι φυσιολογική κατά τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες και αντιμετωπίζεται επιτυχώς με ήπια αναλγητικά (παρακεταμόλη). Οι ασθενείς φέρουν για 4-5 ημέρες ελαστικό επίδεσμο γύρω από το κεφάλι, ενώ στη συνέχεια αυτός αντικαθίσταται από ελαστική ταινία αθλητικού τύπου (μπαντάνα του τένις) για άλλες δύο περίπου εβδομάδες. Τέλος, για άλλες δύο εβδομάδες η μπαντάνα φοριέται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι δεν θα έχουμε υποτροπή από κάποιο ατύχημα, μιάς και η μπαντάνα λειτουργεί τόσο προστατευτικά, όσο και αποτρεπτικά για τους συμμαθητές του παιδιού.
Υπάρχουν ουλές μετεγχειρητικά;
Η όλη επέμβαση διενεργείται αποκλειστικά με οπισθωτιαία προσπέλαση με αποτέλεσμα οι ουλές να είναι καλά κρυμμένες στην φυσιολογική οπισθωτιαία πτυχή.
Υπάρχει πόνος μετεγχειρητικά;
Η ωτοπλαστική είναι μια σχετικά ανώδυνη επέμβαση. Ο όποιος πόνος αφορά τα πρώτα δυο 24ωρα και είναι εύκολα διαχειρίσιμος με απλά αναλγητικά, όπως η παρακεταμόλη.
Πότε μπορώ να αθληθώ ξανά;
Συνήθως μετά από έναν μήνα για ατομικά και ενάμιση για ομαδικά αθλήματα (επαφής).
Ποιοί οι κίνδυνοι από το χειρουργείο;
Σπανίως εκδηλώνεται φλεγμονή ή αιμορραγία. Γι’ αυτόν το λόγο οι ασθενείς λαμβάνουν προληπτικά αντιβιωτική αγωγή άμεσα μετεγχειρητικά, ενώ στην δεύτερη περίπτωση διενεργείται παροχέτευση του αιματώματος. Η συνηθέστερη ‘επιπλοκή’ είναι κάποια ήπια ασυμμετρία, η οποία, όμως, είναι φυσιολογική και εντός λογικών πλαισίων.
Οι ασθενείς πρέπει πάντα να είναι ενήμεροι εκ των προτέρων για αυτά τα ενδεχόμενα.
Τα αποτελέσματα είναι γενικά ικανοποιητικά;
Τα αποτελέσματα της ωτοπλαστικής είναι άμεσα ορατά και εντυπωσιακά. Η θετική έκβαση της επέμβασης έχει εμφανή αντίκτυπο στην ψυχολογία παιδιών και ενηλίκων βελτιώνοντας αισθητά την αυτοεκτίμησή τους.