Η Πλαστική Χειρουργική γνωρίζει στις μέρες μας μια διαρκώς αυξανόμενη προβολή και δημοφιλία. Όλο και περισσότεροι άντρες και γυναίκες κάθε χρόνο προσφεύγουν στις υπηρεσίες της είτε για να βελτιώσουν την όψη τους είτε για να αποκαταστήσουνε κάποια δυσμορφία. Δεν έχουν όλες οι ηλικίες, όμως, τις ίδιες απαιτήσεις. Ας δούμε πώς κατανέμονται ανά ηλικία οι συνηθέστερες επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής.
Παιδική ηλικία
Η συχνότερα διενεργούμενη επέμβαση στην παιδική ηλικία είναι η ωτοπλαστική, η διόρθωση, δηλαδή, των ‘πεταχτών αυτιών’. Είναι μια επέμβαση ρουτίνας που βοηθά το παιδί να ενταχτεί στο περιβάλλον του αρμονικά και τονώνει την αυτοπεποίθησή του. Η καταλληλότερη ηλικία για να διεξαχθεί η επέμβαση είναι τα 5-6 χρόνια, δηλαδή προσχολικά, ούτως ώστε ν’ αποφευχθούν τα περιπαιχτικά σχόλια των συμμαθητών, αλλά μπορεί να γίνει και σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία, αναλόγως των επιθυμιών των ασθενών και των οικείων τους. Διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα, έχει ταχεία ανάρρωση και δίνει οριστική λύση στη δυσμορφία.
Εφηβεία
Η εφηβεία είναι μια ηλικία κατά την οποία ακόμα το σώμα μας αναπτύσσεται. Συνεπώς, είναι ακόμα νωρίς για τις περισσότερες αισθητικές επεμβάσεις, αφού είναι δύσκολο να υπολογιστεί το τελικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του/ της εφήβου. Εξαίρεση αποτελεί η αποκατάσταση γυναικομαστίας, η διόρθωση, δηλαδή, των αφύσικα ανεπτυγμένων μαστών σε αγόρια. Είναι ευνόητο ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα αποτελεί εστία έντασης και ψυχολογικής επιβάρυνσης για τους άρρενες εφήβους, αλλά και αιτία αποφυγής αθλητικών δραστηριοτήτων, λόγω της αμηχανίας στα αποδυτήρια. Η αποκατάσταση είναι μια σχετικά απλή τεχνικά επέμβαση, μπορεί να γίνει με γενική ή τοπική αναισθησία, αναλόγως της περίπτωσης και το αποτέλεσμα είναι μόνιμο. Η επέμβαση μπορεί να διενεργηθεί σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία.
20-30
Βρισκόμενη στο κέντρο του προσώπου μας, η μύτη βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της προσοχής και του ενδιαφέροντος των συνομιλητών μας. Επιπλέον, αρκετοί είναι αυτοί που έχουν και λειτουργικό, αναπνευστικό πρόβλημα, λόγω σκολίωσης διαφράγματος. Συνεπώς, πολλοί νεαροί άντρες αυτής της ηλικίας ενδιαφέρονται για ρινοπλαστική, την επέμβαση δηλαδή η οποία αποκαθιστά τόσο τη λειτουργικότητα, όσο και την όψη της μύτης.
Από την άλλη, η αυξητική στήθους είναι η πιο συνήθης αισθητική επέμβαση μεταξύ των νεαρών γυναικών αυτής της ηλικίας, αφού το στήθος ανέκαθεν θεωρούνταν σύμβολο σεξουαλικότητας. Έχοντας ολοκληρώσει την ανάπτυξή της εώς τα 18-19 έτη, η νεαρή κοπέλα που υστερεί σε ‘φυσικά προσόντα’ είναι αναμενόμενο να επιζητεί την ενίσχυση αυτού του αιώνιου συμβόλου θηλυκότητας και συνάμα της αυτοπεποίθησής της ή, σε περιπτώσεις έντονης ασυμμετρίας, την αποκατάσταση αυτής.
30-40
Μετά τις εγκυμοσύνες και το θηλασμό είναι φυσικό ο γυναικείος μαστός να ‘κρεμάει’. Η πτώση αυτή μπορεί να διορθωθεί μόνο χειρουργικά. Η ανόρθωση μαστού είναι μια συχνή επέμβαση μετά από μια ή και περισσότερες εγκυμοσύνες και βοηθά στο να ανακτήσει ο μαστός το φυσιολογικό του σχήμα, σφρίγος και μέγεθος.
Παρομοίως, το δέρμα της κοιλιάς σε μερικές περιπτώσεις υπερδιατείνεται κατά την εγκυμοσύνη και αδυνατεί εν συνεχεία να επανέλθει. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η κοιλιοπλαστική δίνει οριστική λύση στη δερματοχάλαση αυτή.
40-50
Γύρω στα 40 οι εκφραστικές ρυτίδες γύρω από τα μάτια και στο μέτωπο αρχίζουν να γίνονται μόνιμες, ενώ οι ρινοπαρειακές αύλακες βαθαίνουν. Οι πρώτες («εκφραστικές) αντιμετωπίζονται με botox, ενώ οι δεύτερες («ατροφικές») γεμίζουν με υαλουρονικό οξύ.
Το κάπνισμα, η ηλικία, το στρες και η ηλιακή ακτινοβολία είναι μερικοί μόνο από τους επιβαρυντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την σπαργή και την ποιότητα της επιδερμίδας μας. Η επάλειψη με ενυδατικές κρέμες μπορεί να παράσχει προσωρινό μόνο αποτέλεσμα, μιάς και αυτές δρουν επιφανειακά. Αντιθέτως, η μεσοθεραπεία, μια μέθοδος δραστικής αναζωογόνησης του δέρματος του προσώπου, του λαιμού, του ντεκολτέ και των χεριών δια της έγχυσης ουσιών εντός αυτού, δρα εκ των έσω προσφέροντας τη χαμένη λάμψη και φρεσκάδα.
Επιπλέον, όσο μεγαλώνουμε ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται και κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα ‘γεροντόπαχα’, οι τοπικές συσσωρεύσεις λίπους που ανθίστανται σε άσκηση και δίαιτα. Η λιποαναρρόφηση είναι πλέον μια κλασσική μέθοδος αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος. Πρόκειται για μια συνηθισμένη επέμβαση που γίνεται υπό τοπική ή γενική αναισθησία, αναλόγως της ποσότητας του υπό αφαίρεση λίπους. Στις μέρες μας έχουν εμφανιστεί και άλλες, μη χειρουργικές μέθοδοι που υπόσχονται βελτίωση στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά η λιποαναρρόφηση παραμένει η πιο αποτελεσματική μέθοδος που προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.
50-60
Μετά τα 50 τα σημάδια γήρατος γίνονται όλο και πιο έντονα. Η περίσσεια δέρματος ή λίπους στην περιοφθαλμική περιοχή αντιμετωπίζεται επιτυχώς με την βλεφαροπλαστική. Η πιο σύγχρονη τεχνική μετατοπίζει το λίπος (αντί να το αφαιρεί) για να γεμίσουν οι ‘μαύροι κύκλοι’ των κάτω βλεφάρων.
Αρκετές γυναίκες αυτής της ηλικίας, εξάλλου, ‘πάσχουν’ από μεγαλομαστία (υπερτροφικούς μαστούς), που μπορεί να οφείλεται στο οικογενειακό ιστορικό, να είναι συγγενής ή να είναι αποτέλεσμα παχυσαρκίας. Συχνά οδηγεί τόσο σε προσωπικά προβλήματα, όπως αμηχανία και χαμηλή αυτοεκτίμηση, όσο και σε πρακτικές δυσκολίες, όπως πόνος στην πλάτη και δερματίτιδα εκ τριβής υπομαστικά. Η μειωτική μαστού είναι η επέμβαση που δίνει οριστική λύση σε αυτά ακριβώς τα προβλήματα. Διενεργείται υπό γενική αναισθησία και σκοπό έχει να επανέλθει η θηλή στη φυσιολογική της θέση και να ανακτήσει ο μαστός το φυσιολογικό, επιθυμητό του σχήμα, μέγεθος και σφρίγος.
60-70
Από ένα σημείο και μετά η πτώση των ιστών του προσώπου είναι σοβαρή και δεν επιδέχεται ‘ημίμετρων’. Τότε είναι που το face-lift καθίσταται απαραίτητο, με σκοπό να επανέλθει το δέρμα του σαγονιού και του λαιμού στην αρχική του, φυσιολογικά υψηλότερη θέση.
Για ιδανικά αποτελέσματα το face-lift συνδυάζεται με άλλες, συμπληρωματικές επεμβάσεις, όπως neck- lift , λιπομεταφορά προσώπου (για ανάκτηση του όγκου στα ζυγωματικά και το ‘σβήσιμο’ των ρινοπαρειακών αυλάκων), βλεφαροπλαστική και ανόρθωση φρυδιών.
Είναι ευνόητο ότι κάθε ηλικία είναι ξεχωριστή και κάθε άτομο έχει τα δικά του, μοναδικά χαρακτηριστικά και τις δικές του, διαφορετικές προτεραιότητες και απαιτήσεις. Χρέος του Πλαστικού Χειρουργού είναι ν’ αντιμετωπίζει το κάθε περιστατικό εξατομικευμένα και να προτείνει λύσεις βασισμένες στις ανάγκες και τις επιθυμίες του κάθε ενδιαφερόμενου που θα αναδεικνύουν όχι έναν άλλο, αλλά τον δικό του καλύτερο εαυτό με τον φυσικότερο δυνατό τρόπο.
Κάθε Πλαστική Χειρουργική επέμβαση ή πράξη έχει στόχο την αισθητική & λειτουργική Αρμονία.